Examen az okostelefonon

 
 

Rohanunk egész nap, itt egy munka, ott egy megbeszélés. Persze mindig Isten szőlőjében, Isten munkatársaként, de a rohanásban mégsem marad arra idő, hogy tényleg kettesben maradjunk vele egy órára, de még fél órácska is nehezen jön össze. Loyolai Szent Ignác is ismerte ezt az időhiányt és csak annyit kért, hogy ha már minden imádság el is veszik a napból, csak arra az egyre figyeljünk, hogy az a napi kétszer tíz-tizenöt perc megállás és visszatekintés ki ne maradjon. Csak kétszer tíz-tizenöt perc, amiben megpróbálunk Istennel, Isten szemével ránézni az elmúlt órákra, legalább naponta kétszer újra a Cél felé tekintsünk.

A prayexamen.com egy-egy rövid gondolattal segíti ezt a szemlélődést a hétköznapokban, hogy munkában vagy útközben is Isten jelenlétébe helyezkedhessünk. Alapja az examen, vagyis a szerető figyelem imája.
A beállítások között megadható az elmélkedések témája (kapcsolataim, arcaim, Isten-érzékelésem, stb.). A beépített „Examen útmutató” pedig támpontokat ad a hosszabb, esti elmélkedéshez.

Az oldal magyar kezdeményezésre, jezsuiták segítségével, elsősorban okostelefonokra készült. Jelenleg angolul és magyarul elérhető.

Elek László SJ