„Forrás vizére vágyunk…” – Csend-túra

 
 

„Csak vándorolunk az éjben, mert forrás vizére vágyunk,
Szomjunk a fény a sötétben….szomjunk a fény a sötétben…”
(Taizéi ének)

A túra ideje: 2013. október 18-20
Jellege: csend-túra, szemlélődés, ima
Nehézsége: 2. kalandszint
Helyszíne: Pilis- és Visegrádi hegység
Szállás: Csobánka: Élet háza, Dobogókő: Manréza lelkigyakorlatos ház
Étkezések: a péntek és szombati vacsorát, illetve a vasárnapi reggelit a részvételi díj tartalmazza az adott szálláshelyeken
Utazás: HÉV, autóbusz
Létszám: korlátozott, érdemes előtte érdeklődni (15 fő)
Biztosítás: nem szükséges
Költsége: 12000 Ft
Túravezetők: András, Miki, Kata, Hajni

Jelentkezés: www.hetkaland.hu oldalon
vagy a 06 30 299 0441 telefonszámon.

A lelki tartalom….

Így szól az Úr: „Aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé nem szomjazik meg, hanem a víz, amelyet adok neki, örök életre szökellő vízforrás lesz benne.” (János 4,14)
Zajos világunk gyakran elborítja gondolatainkat, hétköznapjaink tennivalói, feladatai megterhelők lehetnek és sokszor fáradtak, kimerültek vagyunk, erőnk kevés és mintha Istent is távolinak, elérhetetlennek éreznénk…. Miből meríthetünk erőt az ilyen pillanatokban? Mi adhat gyógyírt lelkünk megfáradásának? Hogyan tapasztaljuk meg Isten jelenlétét nehéz perceinkben? Ilyen és hasonló gondolatokkal indulnánk csendes imatúránkra, amely során a természet forrásainak, illetve Szent kutaknak a felkeresésével, imákkal és elmélkedésekkel szeretnénk lelki erőforrásainkat keresni, illetve azt, hogyan találhatjuk meg ezeket mindennapjainkban. Őszi természetben sétálunk, csendben haladunk, hogy Isten hangját meghallhassuk, próbálunk a pici kis csodákra, kincsekre figyelni a természetben és a szívünkben, amelyek betöltik lelkünket. Útközben többször megállunk majd csendes imára, a természet hangjaira, képeire figyelve átadjuk magunkat Isten jelenlétének.

Az út…

1. nap (október 18, péntek)
Budapest-Csobánka
Csobánka-Oszoly csúcs
(Idő: 2 óra, Szint: 200 m)

Délutáni órákban indulunk Budapestről,
Pomázig HÉV-el, majd innen
autóbusszal utazunk Csobánkára. Miután elfoglaltuk szállásunkat az Élet házában rövid sétára indulunk a Csobánka határában lévő Oszoly csúcsra. Visszafelé valószínű, hogy már sötétben fogunk menni, emiatt szükséges elemlámpát hozni. Az Oszolyról szép kilátás nyílik a völgyre és környező dombokra, így gyönyörködünk az őszi természet színeiben, az alattunk elterülő völgyben, hallgatjuk a csendet, beszippantjuk a mezők, a fák illatát, megcsodáljuk az Oszoly meredek sziklás oldalát, az est nyugalmában elcsendesedünk és magunk mögött hagyjuk a város zaját…

2. nap (október 19, szombat)
Csobánka-Dobogókő Manréza lelkigyakorlatos ház
(Idő: 6-7 óra, Szint: 600 m, Táv: 17 km)
Szállásunkról reggeli órákban indulunk Dobogókő felé. Utunk a nap folyamán föld úton, illetve erdei ösvényen vezet a Mária zarándokút jelzéseit követve. Útközben meg-megállunk pihenőt tartani a Csobánkai Szent kútnál, a Pilisszentkereszti Szent kútnál, illetve a Dobogókő Siketek Mária kegyhelynél. A pihenők alatt elmélkedünk, imádkozunk, szemlélődünk…
Szállásunk a Manréza lelkigyakorlatos házban lesz, ide du. 15-16 óra között érkezünk meg, majd esti órákban szentségimádásra, illetve lelki beszélgetésre lesz lehetőség.

3. nap (október 20, vasárnap)
Dobogókő-Csobánka
(Idő: 6-9 óra, Szint: 150 m, Táv: 17 km)
Vasárnap reggel szentmisével indítjuk napunkat, Hofher József atya gondolataival, majd visszafelé erdei környezetben, kanyargós ösvényen megyünk, több forrást is érintve: Nagyboldogasszony forrás, Királykút, Szilágyi Bernát forrás, Kárpát forrás, Lajosforrás, majd Csikóváralja mellett, a Holdvilágárkon át érkezünk vissza Csobánkára. A hazautazás szintén HÉV és autóbusz igénybevételével történik késő délután, Budapestre esti órákban érkezünk.

Fontos!

A zarándoklatot a túravezetők
időjárási viszonyokra, illetve egyéb adottságokra
való tekintettel megváltoztathatják.

Szükséges felszerelés:
Réteges ruházat (őszi időjárásra való tekintettel hozzunk meleg ruhát, amelyben egyhelyben állva sem fázunk), esőkabát, zárt cipő, elemlámpa, esetleg a leüléshez egy szigetelő réteg, toll, jegyzetfüzet, illetve egyénileg amire szükség van…

Étkezések:
A pénteki és szombati vacsorát, illetve a vasárnapi reggelit a részvételi díj tartalmazza, ezeket az adott szálláshelyeken fogjuk elfogyasztani. Aki vegetáriánus vagy egyéb étrendet szeretne, kérjük jelezze a túrára való jelentkezésekor.

Csend túra:
Utunk alatt mobiltelefonjainkat kikapcsoljuk, útitársainkkal a megosztások kivételével nem fogunk egyáltalán beszélgetni. Ezért elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, aki vállalják a teljes csendet a túra ideje alatt, esetleg volt már hasonló élményük (részt vettek Csend túrán, szemlélődő lelkigyakorlaton, személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlaton stb.) vagy szeretnék kipróbálni az imádságnak ezen formáját és vállalni tudják az örömök mellett az ezzel járó esetleges nehézségeket is. A túra ideje alatt lehetőség lesz lelki beszélgetésekre, séta közben is a vezetőkkel, valamint szombat este Dobogókőn Hofher József SJ atya fogja ezt biztosítani. Szombaton este szentségimádáson is részt lehet venni. Az imákhoz segítséget nyújtanak Anthony de Mello és Anselm Grün gondolatai.

Anselm Grün: Ünnepek és szokások, amelyek megszépítik életünket, Jel kiadó, Bp, 2011
Anthony de Mello: Forrás fakad, lelkigyakorlatok könyve, Korda kiadó, 2002