Hírek a Manrézából

 
 

A Manréza 2018-ban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját. November 18-án a Manréza volt Főépülete, amely az elmúlt tíz évben Walden hotel néven működött, és október elejével visszakerült jezsuita kezelésbe, ünneplőkkel telt meg. A Manréza két olyan baráti köre találkozott, amelyek korábban kevéssé ismerték egymást. 1993 és 2008 között a Manréza elsősorban jezsuita vezetésű szállodát és konferenciaközpontot jelentett, ahová évről évre ezrek látogattak el egyházi vagy szakmai találkozókra, egyéni kikapcsolódásra vagy lelkigyakorlatra. 2008 után a Manréza kisebb, karakteresebb Ignáci Lelkiségi Központtá vált, megszervezte a lelkivezetők és lelkigyakorlat-kísérők képzését, és a növekvő igényhez igazodva egyre növekvő számban kínált személyesen kísért Szent Ignác-i, valamint csendmeditációs lelkigyakorlatokat. Ma már a házban szinte kizárólag saját szervezésű lelkigyakorlatok kapnak helyet, évente közel ezer lelkigyakorlatozóval.

A jubileumi visszatekintéshez előretekintés is társult, hiszen a Manréza most újabb jelentős változások előtt áll. (A P. Vízi Elemér tartományfőnökkel készült beszélgetést itt olvashatják el.) Lehetőségünk lesz felújítani a gyakran lerobbanó fűtési rendszert, a hideget sugárzó külső és helyenként papírvékonyságú belső falak megfelelő szigetelést kaphatnak, rendezettebbé tehetjük a csoportok érkezését, praktikusabbá a melegítőkonyha kialakítását és barátságosabbá a korábban még nem felújított néhány szobánkat. A Fény utcai épületek felújítása és saját működtetése pedig azt ígéri, hogy mint a kezdeti években, ismét képessé válunk a csendes lelkigyakorlatokon kívül más programok  befogadására is, saját főzőkonyhával igényeinknek megfelelőbben tudjuk megoldani az étkezéseket, és a kétféle tevékenység sokféleképpen kiegészítheti egymást. A Manréza új esélyt kap, hogy gazdaságilag is fenntartható módon folytathassa tevékenységét.

2019-es lelkigyakorlatainkat ezért csak kora tavaszig hirdettük meg. Utána a felújítási munkák ősszel várható befejeződéséig kísérőinkkel más helyszínekre megyünk majd. Tavaly kísérletképpen indultak és sokszor megrendítően szép tapasztalatokat hoztak a Mobil Manréza lelkigyakorlatok és a plébániákon tartott Kísért Imádság Hetei. 2019-ben elsősorban ilyen formában tesszük hozzáférhetővé a lelkigyakorlatokat.

Kiemelten a Jézus Szíve Társaság Tahitótfaluban működő lelkigyakorlatos háza, a Szív Lelkiségi Központ ad majd teret legtöbb programunknak. Itt a testvérek jól ismerik mind Szent Ignác-i, mind a szemlélődő lelkigyakorlatokat, s a Duna és a Vöröskő közötti elhelyezkedésével, szép kertjével a ház is gyönyörű környezetet biztosít. Bizalommal ajánljuk mindazoknak, akik még nem ismerik!

A körülmények tehát változnak, de a Manréza feladata, küldetése marad Urunk érkezésének, bennünk és általunk való megtestesülésének szolgálata. Hálás vagyok rendtársaimnak, akik alázatosan, figyelmesen, nyitottan állnak az ide érkezők rendelkezésére. Munkatársainknak, akik ebben a munkában szerény fizetésért, de mindig megújuló odaadással vesznek részt. Önkénteseinknek, akik a munkát a személyes imádsággal, útkereséssel összehangolva hoznak friss színeket és meglátásokat közösségünkbe. És hálás vagyok azoknak, akiket istenkereső szomjúságuk ide hoz, és akik hazatérve másokat is ide hívnak. Nekik köszönhetően találtak rá a Manrézára olyanok is, akik hitoktatóként, tanárként, közéleti emberként, szülőként vagy papként, lelkészként sok más ember életére vannak jelentős hatással. És bár talán nem is tudták, hogy gondjaik és kérdéseik közepette mennyire Istenre vágynak, a megfelelő pillanatban és módon kimondott hívó szónak hitelt adva mégis idetaláltak. A Lélek finom megmozdulásai, az Ige szelíd érintései, melyekre a csendben leszünk figyelmesek, az ő tevékenységük révén kezdhetnek hatni más helyeken és olyan emberekben, csoportokban is, ahová emberré lett Üdvözítőnk annyira vágyik elhozni vigasztalását.

Lukács János SJ

A Manréza vezetője