Lelkivezető és lelkigyakorlat-kísérő alapképzés 2022-2024

 
 

Lelkivezető és lelkigyakorlat-kísérő alapképzés 2022-2024

Ismertető

Képzésünk azoknak szól, akik hívást éreznek arra, hogy az Egyház hagyományából merítve másokat a személyes istenkapcsolatban segítsenek. A Szent Ignác-i lelkigyakorlatok megismerésére építve a résztvevők a folyamatos lelkivezetés szolgálatába kapnak bevezetést. Az alapképzés időtartama két év. Az első év elméleti ismeretek elsajátítását és csoporton belüli gyakorlatokat tartalmaz. A második évben a képzés résztvevői tényleges lelkivezetést vállalnak és rövid lelkigyakorlatok kísérésébe kapcsolódnak be szupervízió mellett. Az alapképzést elvégzetteknek még két éven át szervezett csoport szupervíziót biztosítunk.

Az első év képzése hat hosszú elméleti blokkot (szerda estétől szombat kora délutánig), egy két napos gyakorlati blokkot és egy 10 napos nyári programot (8 napos személyesen kísért lelkigyakorlat és két  ráépülő tanulmányi nap) foglal magába. A 20,22-es év dátumai a következők: 2022. október 12-15; november 23-26. A 2023-as év dátumait később közöljük.

Az alapképzés második éve 2023 októberében kezdődik és 2024 júniusában ér véget.  A második évben öt közös alkalomból áll a képzés, amelyek dátumait később egyeztetjük. A program nagy része azonban ebben az évben már gyakorlatból áll, amelynek során a résztvevők szupervízió mellett hétköznapokban történő lelkivezetést végeznek, illetve kísért imádság hetét és egy rövid zárt lelkigyakorlatot kísérnek.

Az alapképzés elvégzése és egy újabb megkülönböztetés után lehetőség nyílhat a különféle hosszabb Szent Ignác-i lelkigyakorlatok kísérésének elsajátítására is.

Felvételi kritériumok:  35 éves alsó korhatár; a teljes Szent Ignác-i lelkigyakorlatok elvégzése zárt formában (30 nap) vagy a mindennapokban (7-9 hónap), valamint teológiai és bibliai ismeretek (formális vagy informális úton szerzett alapos tudás). A képzés elvégzéséhez a jelenlét minden alkalommal kötelező jelleggel bír.

Mivel a lelkivezetés és lelkigyakorlat-kísérés érett és elhivatott személyeket igényel, valamint a képzés is sokszintű elköteleződést kíván, a felvételi elbíráláshoz kérjük a következő személyes információkat:

  • életrajzi adatok a csatolt jelentkezési lap kérdései alapján
  • lelki önéletrajz (belső lelki út, hitbeli fejlődés, meghatározóbb formáló erők, kulcsélmények) gépelve másfeles sorközzel, 3-5 oldal terjedelemben
  • beszámoló a teljes Szent Ignác-i lelkigyakorlatról a csatolt kérdőív alapján
  • ajánlás 3 személy részéről a csatolt kérdőív alapján, amelyet az ajánló személy a lenti címre küldhet.

A kért adatokat kérjük a köv. címre eljuttatni: [email protected] vagy: ILK, Lukács János, SJ, 2099 Dobogókő, Téry Ödön u. 4.

A beküldött anyagok elbírálása után a felvételi folyamat magába foglal:

  • egy, a képzés vezetőivel történő személyes találkozást (2022. augusztus 25. vagy 26.)
  • egy, az ismerkedést szolgáló közös lelkinapot (2022. augusztus 27.).

A jelentkezés határideje 2022. augusztus 1.

A felvételi eljárás díja: 9500,- Ft. A jelentkezők átutalásos számlát kapnak a díjról, amelyet kérünk még a felvételi időpontja előtt átutalni.

Egy képzési hétvége díja 2022-ben 55.500,- Ft. Akinek ez meghaladja a lehetőségeit, annak maximum 15.000,- Ft támogatást tudunk biztosítani, így a hétvége támogatott ára 40.500,- Ft. A díj tartalmazza a szállást, étkezést, oktatást. Lehetőség van hétvégenként fizetni, vagy tömbösítve több hétvégét egy összegben.

A nyári lelkigyakorlat díja a Manréza érvényben lévő díjszabása szerint alakul. Várhatóan a teljes ár 150.000,- Ft a támogatott ár 100.000,- Ft lesz.

Ha valaki objektív okokból nem tud részt venni valamelyik képzési hétvégén, annak az oktatás díját kiszámlázzuk, a szállás, étkezés díját nem.

Aki olyan anyagi nehézségekkel küzd, amelyek megakadályoznák a részvételét, kérjük, hogy jelezze személyesen.

A programok helyszíne a Manréza Lelkigyakorlatos Ház, Dobogókő.