Montserrat hivatástisztázó és jelöltév 2018/19

 
 

Szabad életállapotú fiatal katolikus férfi vagy? Érdekel a jezsuita élet? Komolyan foglalkoztat a papi vagy a szerzetesi hivatás, de még nem jutottál világos döntésre? Tedd próbára magad, és kövesd az Urat velünk! Jelentkezésedet Nagy Bálint SJ várja 2018. július 15-ig.

 

Miért Montserrat? A jezsuita rend alapítója, Loyolai Szent Ignác életének jelentős fordulópontja kötődik Montserrat hegyéhez: itt cserélte nemesi öltözetét az egyszerű zarándokok ruhájára, és innen vágott neki nagy bizalommal, hogy felfedezze, mire is hívja őt az Úr. Erre a tapasztalásra utal a pasaréti Sodrás utcában működő Xavéri Szent Ferenc jezsuita közösség által meghirdetett Montserrat hivatástisztázó és jelöltév, mely nem más, mint egy bátor és nagylelkű próbaidő, amikor a kereső személy tesz egy konkrét lépést, hogy a bensőjében tapasztalt megmozdulásokat, vágyakat és hívásokat próbára tegye. „Vajon tényleg a szerzetesi, papi életformára hív engem az Úr, vagy inkább a családos élet felé vezet az utam? Megtalálom-e Isten jelenlétét, és megerősödöm-e a tőle jövő hívásban? Alkalmasnak élem-e meg magam a papi, szerzetesi életformára? Helyemen érzem-e magam a jezsuiták között? Kívülről, az úton mellettem lévők felől is hasonló megerősítést kapok, mint amit én megélek? Növekszem-e szabadságban, örömben az év során? Megélem-e a szabadságot, örömet ebben a keresett életformában?”

A pasaréti Montserrat-házba egy tanévre, 2018 szeptemberétől 2019 júliusáig beköltözők folytatják egyetemi tanulmányaikat, illetve meglévő munkahelyükön dolgoznak, emellett vállalják, hogy részt vesznek a közösség életében, és hozzájárulnak a közös költségekhez. A házigazdák pedig mindehhez rendelkezésedre bocsájtják az ötszáz éves jezsuita hagyomány lelki eszközeit, és megtanítják azok helyes használatát. A tér, amit a jezsuita közösség megnyit a jelöltek számára, olyasmihez hasonlítható, mint egy jól felszerelt műhely. Az anyagot a jelöltek hozzák, és ők is dolgoznak rajta, de nem egészen egyedül, hiszen pár képzett mesterember is ott tartózkodik, akik értenek az szerszámokhoz, és segítenek az eszközök jó használatában.

Tedd próbára magad, és tégy egy lépést!

 

* * *

HIVATÁS HÉTVÉGE A SODRÁS UTCÁBAN

Július utolsó hétvégéjén minden hivatását kereső 17–35 év közötti fiatalember számára nyitva áll a SODRÁS fiatal felnőttek lelkigyakorlatos háza.

A hétvége célja, hogy az érdeklődők közelebbről megismerkedhessenek a jezsuitákkal, a jezsuita lelkiséggel, illetve a Montserrat hivatástisztázó és jelöltévvel. Akiben picit is megfordult az a gondolat, hogy a jezsuita élet akár saját életútja is lehetne, illetve, aki érdeklődik a Montserrat hivatástisztázó év iránt, annak számára a hétvége jó lehetőség arra, hogy mindezt személyesen is megtapasztalja.

 A hétvégén való részvétel feltétele annak vállalása, hogy a jelentkező a program elejétől a végéig részt tud venni a hétvégén, valamint az előzetes személyes találkozás a szervezők egyikével, azaz Nagy Bálint SJ, Bellovics Gábor SJ, vagy Nagy Ernő SJ jezsuitákkal. 18 éves kor alatt írásos szülői engedély bemutatása is szükséges.

Jelentkezés: július 15., vasárnap éjfélig a jelentkezési lap kitöltésével.

Részvételi díj nincs, de a közös étkezésekhez a szervezők 2.000 Ft hozzájárulást kérnek (akinek speciális étkezésre van szüksége, maga gondoskodik az élelemről).

További információ és jelentkezési lap Nagy Bálint jezsuita atyától kérhető: [email protected].